Första advent

Idag ville jag inte. Ville inte gå upp, ville inte klä på mig, ville inte laga mat. Men vad hjälper det? Igår letade jag efter telefonen hela dagen och idag har jag letat efter julgrejerna. Hittade en ljusstake och massor med julgranspynt men alla ljusstakar och adventsstjärnor att ha i fönstren är spårlöst försvunna. Säkert telefontjuven.

Struntade i julskyltningen och letade julklappar på internet istället. Ska beställa ett elgitarrset med förstärkare till V. Impulsshoppade en Bumling-lampa på Tradera. Kommer bli jättefint i köket. Vi hade en orange Bumling i köket hos mamma och pappa och jag hatade den. Fulast lampan i norra Europa. Sen när jag flyttade hemifrån saknade jag den. Och så nu äntligen har jag köpt en brun. Den var lite repig men det gör inget. Vi har så ostädat att den snart är full med maskerande damm. Just nu luktar det i alla fall gott i mitt stökiga kök...



Byter schema redan i morgon så jag börjar med ledig dag. Tror jag ska promenera iväg och handla adventsljusstakar och stjärnor. Sen är det ju dags att börja med ritningarna till årets pepparkakshus. Vi ska baka på torsdag om någon vill vara med.


Reconnected

Avblås skallgången, min telefon är tillbaka. Vet inte vad som hänt men helt plötsligt hittade jag den. Mina teorier:

1. Tjuven, som tog min supermoderna och eftertraktade telefon, fick dåligt samvete och smög hem till mig, bröt sig in i hallen och la min telefon i fel fack i min handväska.

Alt

2. Min telefon behövde en paus, hamnade i en djup depression och gömde sig i fel fack i min handväska. Det var därför den inte svarade när jag ringde.

Lika troliga båda teorierna och vi lär väl aldrig få veta vad som verkligen hände. Iaf, ni kan ringa mig igen.


Okontaktbar

Ska bara meddela att min telefon är borta. Så ni inte tror att jag är otrevlig när jag inte svarar. Vet inte vad som hänt, ringde J på väg från jobbet igår och sen är den spårlöst försvunnen. Suck. Jag som brukar ha stenkoll på mina grejjer :-). När jag ringer den så är den inte igång och det är konstigt för den borde inte ha laddat ur. Kanske ligger och fryser i en lerhög mellan pizzerian och Lidl. Irriterande iaf, men jag köper väl en ny på måndag om den inte dykt upp.


Uppsagd på egen begäran

Så har jag sagt upp mig. Fick inget rakt besked om tjänstledighet så jag tillslut lackade jag ur. I samma veva fick jag min löneförhöjning som i och för sig var OK, procentuellt, men ändå lämnade en del övrigt att önska. Jag fick till exempel inte en krona för min magisterexamen. Som jag faktiskt blivit lovad. Så jag sa upp mig i mer eller mindre affekt. Det känns lite tomt men ändå, jag försöker tänka på hur gärna jag ville ha jobbet på fängelset i somras och hur besviken jag blev när jag inte fick jobbet då. Så det är nog rätt beslut. Slutar den 1 februari och börjar på fängelset den 2a. Nu ska jag byta schema med en annan sköterska så jag får sluta mina dagar på avdelningen och hon får gå upp på mottagningen. Kommer säkert att bli bra.

Var med make och bror och åt fin plankstek i måndags, sedan vidare till Henrik Schyfferts monolog. Var bra, inte fem popcorn kanske men fyra i alla fall. Och middagen var verkligen god. Tyvärr åt jag för mycket och kunde inte sova på natten, kändes som jag svalt en tegelsten. Men nu mår jag bra. Skulle haft tjejträff på fredag men det blev inställt så nu vet jag inte riktigt. Julmarknad på Ängsö i helgen kanske, vi är lediga båda två på samma gång. Eller om man skulle börja julbaka kanske. Eller inte.

Ikväll ska jag äta choklad (börjar ni se ett mönster) och dricka grönt thé och titta på Mamma Mia. Och J ska hålla sig vaken och intresserad hela filmen.


Är helgen verkligen redan slut?

Julen närmar sig, snön ligger vit på taken och allt det där. Underbart. Köpte en så fin adventsstjärna idag, den har allt man vill ha; den var både grön och prickig. Hittade min julmarknad och fick med mig pappa. Gjorde enorma fynd, magnetörhängen till L för 10 kronor. Hon är så himla nöjd men vet inte riktigt hur hon ska göra. Hon tjatade nämligen till sig en Warp-mössa, en med skärm, och hon tycker den är så himla cool och vill inte ta av sig den men då syns ju inte örhängena. Stackars barn.

Igår lurade barnen iväg mig på bio. Madagaskar 2 var ingen höjdare vad än barnen säger. Men visst, jag skrattade högt när kung Julian visslade och åt den sköna pingvinen. Men imorgon blir det riktig show. Vi har biljetter till Henrik Schyfferts försvarstal till 90-talet. Har glömt att fixa barnvakt men det ska väl ordna sig. Måste komma hem i tid från jobbet också, det är väl det svåraste. Ja, eller det allra svåraste är nog att inse att helgen redan är slut och jag måste ta mig dit igen tidigt som tusan.

Utmanad av Linnéa:

1) VAD GJORDE DU FÖR TIO ÅR SEDAN?
1998. Tror jag jobbade på leksaksaffären. Eller jag pluggade nog i Gävle då, i allafall på våren. Och bodde där i veckorna, det var jättekallt.

2) VAD GJORDE DU FÖR ETT ÅR SEDAN?.
Har kollat i bloggen och jag jobbade, pluggade och planerade en tjejfest... som blev väldigt rolig.

3) FEM SNACKS DU GILLAR?
Pringels, dubbelnougat, dillchips, ostbågar och lökdip.


4) FEM SÅNGER DU KAN HELA TEXTEN TILL?
Ett kort ifrån Rio, Elsa, Ont det gör ont (tack för det L), More than words och Personliga Persson. Bland andra. kan en hel del onödiga låtar utantill faktiskt, ännu en onödig talang jag har.


5) FEM SAKER DU SKULLE GÖRA OM DU VAR MILJONÄR: (obegränsat med pengar)
Göra? Ja, handla förståss :-). Jobba mindre. Köra en snyggare bil. Resa längre bort. Flytta oftare.

6) FEM DÅLIGA VANOR:
Chokladberoende. Dåliga matvanor. För mycket kaffe. För mycket chips och TV i sängen (på Js sida men ändå). Slöar för mycket.

7) FEM SAKER DU GILLAR ATT GÖRA:
Shoppa, äta goda saker, fika, baka och flytta.


8) FEM SAKER DU ALDRIG SKULLE KLÄ DIG I, ELLER KÖPA?
Damasker. Päls verkar äckligt. Vindoverall i pastellfärger. Jumpsuit (inkl såna i Hål i väggen). Burka.

9) FEM FAVORITLEKSAKER:
I-poden, mobilen, laptopen, Visakortet och Ps2.


10) FEM PERSONER JAG VILL SE GÖRA DEN HÄR UNDERSÖKNINGEN:
Ingen egentligen, jag slår bara ihjäl lite tid. Linnéa har ju gjort den redan.


Vägrar fredagstacos

Har ingen större energi för tillfället, stressigt på jobbet till ingen nytta och J sitter väl inte helt säkert efter senaste varslen. Och jag lär väl knappast få någon miljöbil heller nu när jag kanske måste försörja familjen. Och inte lär vi flytta heller. Skulle fått veta löneförhöjningen men chefen undviker mig. Säkert för att jag får riktigt dålig höjning om jag ändå ska sluta. Men ska inte den vara för året som gått? Har fått lite blandade reaktioner om mitt jobbyte av arbetskamraterna. De flesta säger "Synd men jag förstår dig". Från lite oväntat håll blev det kraftiga protester. Och jag är fortfarande ambivalent. Vissa dagar.

Längtar efter julen, behöver något att pigga upp mig med. Tycker livet nu bara består av jobb och matlagning och dåliga serier på TV. Barnen vill bara spela Guitar Hero och se på Harry Potter och J jobbar eftermiddag så honom har jag inte sett sen i söndags. Det kanske börjar lite julmarknader redan nu i helgen? Ska kolla upp det. J jobbar hela helgen så jag måste väl roa barnen på något sätt.

Matlagning ja. Nu är det dags igen, barnen är hungriga. TACOS! Nej, jag dör om jag äter tacos igen. I fredags fick jag en fix idé om majssoppa och till allas stora förtvivlan gav jag mig inte. L tyckte det var jättegott och de andra åt utan protester. Men J var väldigt snabb med att lägga resterna i frysen för att slippa få det i matlådan. Idag är jag inte lika avancerad. Idag blir det varma mackor med makrill. Och fredagsmys med chips och julmust. Men sen måste jag hitta på nåt till resten av helgen.


Tillhör Kriminalvården

Nu är jag i fas igen, har tackat ja till Kriminalvården och så gott som sagt upp mig från Landstinget. Bad om tjänstledigt och chefen ger mig besked på torsdag men det troliga är att jag måste säga upp mig. I vilket fall slutar/börjar jag i mitten av februari. Hoppas på att kunna gå lite tidigare och jag bearbetar en vikarie för fullt. Bearbetar också chefen om att få sluta mina dagar på avdelningen istället för på mottagningen. Vi får väl se. Barnen såg på Lilla Aktuellt idag en trailer om en film om barn som har en förälder i fängelse. Det kommer ju vi ha, säger L. Jo, men jag får ju komma hem på kvällen, säger jag. Ja, säger L, du har väl inte tjuvat så mycket då. Nja, försöker jag, jag ska ju JOBBA där och därför får jag ju gå hem när jag jobbat färdigt. Får jag inte vara med i filmen då, frågar L. Jo, nu lägger sig V i, vi har ju en morbror som är tjuv. Har ni? Ja. Han körde 130 på 50-väg när han körde hem mig. Han gjorde vad? Fast han borde få det för han sa att man borde få det om man har en racerbil. Hm.

Dramatik på gatan. Skott hördes i mörkret och V sprang fram till fönstret och hoppades att grannen sköt fyrverkerier. Istället ser han en stackars ren ligga längs vägkanten precis utanför vårt hus, kämpandes för livet. Och två karlar i arbetsställ slängde upp det halvdöda djuret i en pick-up. Försökte förklara att det var tvunget att skjuta djur som ränner omkring i bostadsområden men L hade hunnit fram till fönstret och la fram sin teori om hur renen hade svimmat av hunger samtidigt som en bil fick punktering (därav smällen). Sen åkte männen bort med renen för dom skulle äta middag. Efter flera försök att berätta sanningen om livets orättvisor gav jag upp och slutade med "Ring pappa då så kan han förklara!".

Min hårdrocksson ska ta med sig guran till skolan och uppträda i Luciatåget. Vad han ska spela? Smoke on the water...

Årets fotbollskalendrar är här. 30 kronor styck. Hör av er.


Beslut är fattat eller Vad hände egentligen?

Familjedag med man och barn och papporna (morfar och farfar). Knökte in oss allihop i Opeln och for till Tom Tits. Lyckad dag, inga bråk, ingen gråt och pappa (min pappa) fick sitt 11-kaffe tillslut. Tog vägen förbi den stora godisaffären och makens pappa kunde köpa sitt älskade lösgodis. V är lika illa när det gäller godis medan jag köpte några bitar för sakens skull och L valde några klubbor. Hem och lagade mat, eller nja, slängde in pommes frites i ugnen och stekte på kebabkött. Nu sitter vi här och lider framför TVn och försöker hålla oss vakna framför Isdansen på 4an. Barnen tycker det är jätteroligt. Själv skulle jag hellre dricka Klorin men vi har inget hemma.

Beslutet är fattat. Fast inget är ju enkelt i Emmas verklighet. Hade inte bestämt mig när jag kom till jobbet i fredags men sen när de tjatade om att jag måste bestämma mig för om jag inte ska vara kvar behöver jag ju inte åka på kurs på måndag så sa jag plötsligt att det är bäst att någon annan åker för jag tar jobbet på fängelset. Min blivande chef skulle ringa på eftermiddagen hade han sagt och då skulle jag tacka ja till tjänsten tänkte jag. Men han ringde aldrig. Så nu är jag helt säker på att de har dragit in tjänsten och jag ändå måste sluta på mitt nuvarande jobb och vi kommer svälta och barnen får försöja oss genom att sälja jultidningar. Men hur ska det gå efter nyår? Inte för att jag är dramatisk på något sätt... men så är det iallafall.


Världens veligaste

Så här ligger det till: Har fått ett jobberbjudande som innebär dagtid, inga helger, ledigt alla röda dagar, sex extra semesterdagar, bättre pension och framförallt ett rejält lönelyft. Trevliga kollegor, liknande patientgrupp och säkerhet omkring (ja, det är inom Kriminalvården). Vad velar jag om då? Jo, dels för att jag nu ställt om mig på att jag inte fick tjänsten och börjat bygga upp ett liv på jobbet igen men också för att det är som att klippa av navelsträngen och kasta sig ut i, ja... livet kanske.


Kriminalvården

  • Mer lön
  • Mindre psykiatri
  • Pendla
  • Större ansvar
  • Mindre frisk luft
  • Långa dagar
  • Lediga helger/helgdagar
  • Ingen flex (för tillfället)
  • Längre semester
  • Mer uttalat ansvarsområde
  • Eget kontor (och egna pärmar)
  • Betala tillbaka kontraktet
  • Roliga och duktiga kollegor

Landstinget

  • Nära hem
  • Kan jobbet, trygghet
  • Var fjärde helg, kan bli oftare
  • Flex
  • Roliga arbetskompisar
  • Många konflikter
  • Usel arbetsgivare (ni läser väl tidningen?)
  • Rörigt
  • Glatt
  • Nya utmaningar dagligen
  • Akut psykiatri
  • Jobbar i korridoren, ingen egen dator, telefon eller ens pärm
  • Läkemedelsstudien

Ska bestämma mig under veckan. Var ledig idag och tänkte grubbla men gick i affärer med Linnea istället. J kom hem och tog med mig till en bilfirma för att muta mig med en miljöbil om jag väljer kriminalvården. Hittade en jättesöt svart bil som jag kan leva med. Den hade jättefin instrumentpanel och såg vänlig ut. Men å andra sidan är jag väl rätt lycklig med min gröna familjebil. Kan ju säga att alla utom en i min närhet röstar på fängelset. Men ändå är det så svårt!


Ständigt dessa jäkla BESLUT

Precis när man funnit sig i sitt öde och ställer om sig så händer nåt och allt bara rasar. Eller rasar är kanske väl dramatiskt. Önskar jag kunde vara mindre hemlighetsfull men till nästa vecka är det bäst att jag inte outar något, jag har inte beslutat något men jag har fått ett erbjudande som är svårt att tacka nej till. Samtidigt som det är så himla svårt att tacka ja. Ibland tror jag ödet vill kolla min motståndskraft. Jag är en velig, osjälvständig människa som starkt ogillar konflikter och därför hamnar jag alltid i situationer som ger mig ångst och sömnlösa nätter. Och hur tänkte jag när jag valde ett yrke som i stort sett innebär att fatta BESLUT hela dagarna?

Idag måste jag fatta följande beslut, och idag jobbar jag inte ens;

Vad ska vi köpa i present till Vs klasskompis?
Var ska vi handla den?
När ska vi handla den?
Vad ska V ha på sig på kalaset?
Ska V få gå ensam till affären och köpa lördagsgodis?
Hur mycket ska han få handla för?
Vad ska vi äta till lunch?
Ska jag duscha före eller efter jag skjutsat V till kalaset?
Vilken bil ska jag ta?
Vad ska jag ha på mig ikväll?
Vad ska jag äta ikväll?
Ska jag följa med till Harrys?
Hur mycket ska jag dricka?
Ska jag orka dammsuga eller ska jag lämna det till J?
Eller till imorgon?

Suck. Det viktigaste beslutet just nu är om jag ska sätta på kaffe eller inte. Det lutar åt att efter den här sömnlösa natten. Och vilken skiva jag ska sätta i nu när Bare naked ladies-skivan är slut. Det lutar åt soundtracket till Trainspotting. Det finns ingen låt som är så peppande som Iggy Pops Lust for Life. Försök att inte studsa få ni se...


Lång dag

Imorgon går min son äntligen till skolan efter två och en halv veckas isolering. Pojken har haft körtelfeber, utan körtelpåverkan. Ja, är det inte det ena så... nu väntar jag bara på att Lillis ska insjukna och vara hemma lika länge. Annars har jag väl inget nytt att komma med egentligen. Ska på fest både fredag och på lördag (hoppas jag, efter lite förhandling). En tjejfest och en födelsedagsfest. Funderade på att köra på fredag och inte köra på lördag men nu har det hänt en del att skvallra om så jag vill nog ha ett glas vin eller två på fredag ändå. Kanske kör på lördag... Eller orkar vi två kvällar i rad vid vår ålder Lisa?

I morse ringde klockan 05.40 som vanligt. Upp och fixade, stressade och ut till bilen. Massor med is på rutan, tog säkert tio minuter att skrapa rent. Kör iväg. På jobbets parkering upptäcker jag att min bilklocka går fel. Konstigt. Kollar mobilklockan och den går också fel. Jätteunderligt. När jag kommer in och tittar på korridorklockan är den också 05.30. Långsamt går det upp för mig att jag är på jobbet en timme och femton minuter för tidigt. Någon har ställt om min klocka. Tyvärr kan denna någon vara jag.