Skitvecka

Ja, de flesta vet ju nu att vi var hemma före fem. Och att det slutade med Betapred, inge bra alltså. Hon var jättearg, "Jag SA ju att jag inte tål mjölk!". Men men, har det gått utan mjölk i fem år så klarar vi några till. Men jag trodde faktiskt inte hon skulle bli så dålig.

Skitvecka. Blev beordrad att ansvara för en till avdelning i onsdags natt. Det värsta var nästan att det var hur lugnt som helst så det var inte ens jobbigt. Men jag har jobbat så många nätter nu att jag vet hur det kan vara så jag var ändå INTE glad. Men nu tänker jag inte jobba fler nätter, det är otroligt kränkande att bli beordrad till höger och vänster. Tre gånger sen i juni, det är inte klokt.

Igår hade jag sovit fyra timmar och precis hämtat kidsen när en bil kör ut (från vänster) i hög fart och missar mig med fem centimeter. ARG. Sen kom jag fram till ICA och slog upp bildörren i en stenmur. Kom in på affären och hann plocka åt mig en paprika när sonen piper "Måste kissa". Jag släppte korgen på golvet, föste in kidsen i bilen och åkte hem och grät några timmar. Hoppas nästa vecka blir bättre.


Om imorgon

Imorgon är en stor dag och jag kommer inte att sova mycket i natt. Inte min dotter heller. Efter fem år i livet ska hon för första gången prova mjölk.

Redan när hon var spädbarn visste vi att hon var allergisk. Hon föddes med röda utslag över hela kroppen. Hormonprickar sa dom. Aldrig. Det kliade ju, ungen hade klåda. Efter varje amningstillfälle kliade det och magen gjorde ont trots att jag undvek att äta allt som skulle kunna orsaka henne problem. Jag blev smal och hon också. Pricktest vid fyra månaders ålder visade på mjölk, ägg och jordnöt. Sedan har mer tillkommit. Hennes första välling var mjölkfri, allergin kom från min bröstmjölk så hon har aldrig själv fått i sig mjölk. Magen gjorde fortfarande ont, trots mjölkersättningen. Blod i blöjan ledde till ny utredning och det visade sig att hon var så känslig att hon inte tålde mjölkersättningen heller, den var nämligen för lik mjölk så hon fick övergå till en annan sort uppbyggd på aminosyra. De sista åren har hon druckit rismjölk. Tills imorgon.

Klart jag är rädd. Det strider mot varenda förnuftig tanke att låta henne prova men samtidigt vill jag veta. Det ska ju växa bort, det har vi hört sen det första pricktestet. Och det är klart jag hoppas och tror att det går bra. Det gör jag verkligen. Men jag är rädd.

Och lillan grät hela kvällen. Hon är rädd. Det är ingen fara, säger jag, tål du inte så är det OK och tål du så är det OK. Vi behöver bara veta. Men hon vet hur mycket det kliar när man är allergisk. Hur ledsen man blir och länge det sitter i. Hur svårt det är att sova när händerna är skinnflådda och hur ledsen man blir när alla andra barn får äta choklad och ost. Inte för att hon vet hur det smakar men det ser gott ut. Jag och sonen tröstar och peppar. Jag tål ju nu, säger sonen, och det var inte alls farligt att prova. Men dottern är skeptisk.

Imorgon ska vi vara hela dagen på lasarettet om allt går väl. Går det inte kommer vi hem tidigt. Håll tummarna för att vi inte är hemma före fem!


Jobbig dag

Vilken hemsk dag jag har haft! Idag har nästan allt känts olustigt och fel och jag är en dålig och hopplös människa. Irriterad och ledsen på allt. Problemet med att jobba med människor är att de är just människor, de gör som de tycker och inte som de borde. Om jag ska ha en teori i ämnet tror jag att människor oftare gör som de inte förväntas göra, men det märks inte för vi ser det vi vill se. Så när en människa inte följer en given mall så märks det. Tyvärr följer människorna jag jobbar med aldrig givna mallar. Ofta är det det som är tjusningen men idag var det bara jobbigt.

Förra veckan sa fem olika personer till mig att lugna ner mig, att dämpa tempot innan jag blir utbränd. Ha. Jag fattar naturligtvis att mitt liv just nu låter som ett skolexempel på en människa på väg in i en utmattningsdepression, särskilt med alla dödsfall och all stress som finns i mitt liv just nu. Men vad ska jag göra? Tvärtemot vad folk tror jobbar jag faktiskt inte främst för att det är roligt utan för att jag behöver pengarna. Js hopplösa arbetstider har jag ingen kontroll över. Barnens omsorg är ungefär lika flexibel som en betongsugga. Inte för att jag tror att jag blir utbränd. Men kursplanen till nästa kurs gjorde mig inte precis mer avslappnad.

image4

Gnäll, gnäll, gnäll. Men det är min blogg och jag skriver vad jag vill. Dessutom hade jag en alldeles underbar helg trots att jag jobbade. Sovmorgon varje dag, lugnt och trevligt på jobbet, gott kaffe och hämtmat, vad mer kan man begära. Men hur kul är det att skriva om det?


Avancerad shopping

Mitt shoppingberoende börjar ta nya uttryck. Innan barnen var målet enkelt; Gör av med alla pengar innan nästa lön kommer. På vad som helst. Nu tvingas jag bli mer avancerad. Min beroendebild gör att det inte spelar någon roll vad jag köper, bara att jag köper. Visst, det är inte riktigt lika tillfredsställnade att handla sportstrumpor till sonen som det är med en riktigt onödig handväska eller ett par skor som är omöjliga att gå i. Men det är bättre än inget.

Efter den 15:e i varje månad börjar pengarna ta slut. Men det är ju ändå helg och det regnar så vad ska man göra? En bra maskerad shopping kan man göra på t ex Ica Maxi. Där finns det mesta. I den här familjen är det maken som har Icakortet. Alltså betalar han när vi handlar där. Hoppsan, precis den boken jag ALLTID velat ha, och en mascara... min som just nästan är slut. Filmer, jo men det behöver barnen och blir det protest där drar jag en etiklektion angående hembrända filmer och så hamnar de i korgen.

Båda barnen behöver höstjackor. Jag har vetat det ganska länge nu men kommer inte till skott. Gick en vända på köpcentret i fredags men hittade inget jag ville ha. Det är också ett bra shoppingtips, att dra ut på det. Kolla runt riktigt noga och i alla affärer. Rätt vad det är kommer snön och då behöver barnen ingen höstjacka längre utan man får börja om med vinterjackorna. En risk med metoden är att det en morgon är minus tio grader kallt och du får skicka iväg barnen med fem lager tröjor under fleecejackan, får skämmas för fröknanrna och tvingas åka till H & M på lunchrasten och köpa en exakt likadan jacka som alla på dagis har, som egentligen varken är snygg eller praktiskt. Hm, jag kanske borde ge mig av och leta vinterjackor redan nu?


Datorväska

Letar efter en väska till min dator och det är inte det lättaste. Har några få men viktiga egenskaper den måste ha;

SNYGG, och med det menar jag enkel design, gärna enfärgad förslagsvis grön.
AXELVÄSKA, skulle aldrig gå omkring med en ryggsäck med en dator i. Ryggsäck är för tågluffare.
RÄTT MATERIAL, hellre bär jag min dator i en Systembolagskasse än i en väska av nylonmaterial.

Det jag letar efter påminner ganska mycket om min älskade Dieselväska som jag har hela dagarna där alla mina skolböcker, plånbok, filofax och en miljon onödiga men oumbärliga saker får plats. Men datorn får inte plats i den, jag har provat. Det närmaste jag kommit är Gollaväskor men jag vill inte ha det materialet, skulle gå omkring och vara full av statisk elekricitet hela tiden då. Ge mig tips! Jag vill helst köpa väskan på nätet för jag undviker helst att gå in i affärer av Elgiganten/Siba/PCstore-typ. Vill jag ha ångest finns det enklare sätt.


Var på bio igår hela familjen för första gången, annars är det alltid jag som får gå med barnen. Såg en mycket bra film. Jag säger fem nånting av nånting (bedömt som familjefilm alltså). Det enda störande var att dottern, som satt i mitt knä, ätit kålsoppa till lunch. Men det passade in ändå på något underligt sätt.

image3


Idealmamman

Idag speglade grannens dotter med mig. Hon berättade om L som hon är kär i, hur snygg han är och hur de låtsasbråkade och han jagade henne och brottade ner henne på rasten. Hon var helt suddig i ögonen när hon beskrev L. Sen tackade hon för pratstunden och gick upp och tittade på Bolibompa. Hon är åtta år.

Jag tycker det är roligt att vara mamma, det gör jag. Och när jag är på humör är jag en bra mamma. Men tyvärr blir det mer och mer sällan jag är på humör. Visst, mycket beror på sömnen, eller ja bristen på sömnen. Men sen blir man van att vara på dåligt humör och oengagerad och det blir en ond spiral (eller säger man cirkel? Hur ont gör en cirkel egentligen). Min poäng med allt det här är att jag vill ha tillbaka glädjen i att vara mamma och ikväll fick jag det faktiskt. Jag och barnen cyklade och handlade och lagade mat tillsammans. Vi dansade i köket och busade med barnens kompisar och plockade undan tillsammans. Ingen skrek eller var sur och jag läste två sagor innan de skulle sova bara för att jag inte ville lägga barnen riktigt än. Och ikväll somnade båda på en gång, nöjda och glada. Men hur fastnar man i den goda spialen (eller cirkeln)? För ikväll var jag en sån mamma som jag vill vara och som barnen vill att jag är. En sån mamma som får förtroenden av grannens dotter.


Sömn och talböcker

Alla andra i hela världen får sova utom jag. Jag är så trött att min tankeverksamhet är under minusnivå och mina fingrar inte hittar bokstäverna på tangentbordet, får skriva om och radera, börja om och radera. Har varit på föreläsning hela dagen, skynda hem och hämta barnen. Hem och lämna saker, vidare till simskola. Skynda tillbaka till bilen, svänga förbi McD. Hem, kasta i sig maten (ont i magen), bädda, tjata på barnen (men borsta tänderna nu då!). Godnatt mina änglar, sov gott. J kommer hem och jag åker till jobbet. Och här sitter jag nu med fem och en halv timme kvar att jobba. Och alla andra i hela världen får sova utom jag.

Kan vi diskutera talböcker en stund? Laddade ner Snabba Cash (av Jens Lapidus). La den på min mp3 för att lyssna på tåget och när jag promenerar (som jag ju så ofta gör...). Men. Människan läser för långsamt, efter tre minuters lyssnande är jag nervös och otålig och måste lyssna på Lemmy eller nåt istället. Nu har jag köpt boken i pocket. J laddade också hem en talbok. Jag stänger av hans mp3 varje kväll när jag går och lägger mig och J sover så gott så. Men han har ingen aning om handlingen i boken. Idé: Kan inte någon läsa in en talbok så som man faktiskt läser en bok? Hoppa över dravliga beskrivningar och onödiga ord och istället lägga lite krut på dialogen? Innan det är genomfört kommer iallafall jag att välja den analoga versionen.


Enligt mig...

...är hösten den bästa årstiden, ända tills vintern kommer
...är balja det fulast ordet som finns
...är skräpmat underskattat
...och motion överskattat
...är det rimligt att flytta vartannat år, för att få perspektiv på saker
...bör man byta bilmärke oftare än man gör, hur ska man annars veta vad man inte har?
...kan man antagligen inte få för många barn, eller för få
...ska man aldrig ta något för givet

Välkommen till min blogg. Jag skriver om livet, universum och allting. Jag skriver för min egen skull men har inget emot att ni läser.