Årets pepparkakshus

Vi kom igång tidigt i år och nu är det färdigt, årets pepparkakshus. I år var L med familj med och bakade och stundtals var det ett fullkomligt kaos men så här fina blev de till slut:

De översta är vårt eget och det undre gjorde vi till dotterns julfest att lottas ut. Ser ni att det är Rapunzel som är fångad i tornen?

Jobbig vecka i övrigt, tur att det är helg ibland. Var och hälsade på en kompis med tvillingar på snart två månader idag. All respekt till henne, fattar inte hur hon får ihop det, med en son på tre år dessutom. DET är en hjälte. Själv orkade jag inte få upp stjärnorna i fönstren ens, det fick J göra. Ha, jag orkade inte ens byta mossa i adventsljusstaken, det är samma mossa nu för tredje året. Det roligaste är att den fortfarande är mjuk och fuktig. Undrar vad den är preparerad med...

Har en potatisgratäng i ugnen och ska ge mig på lammsteken nu. Tyvärr mår J inte så bra efter gårdagens utsvävningar på Harrys men jag hoppas ungarna äter iallafall.


Mina älskade barn, andras skitungar

Alla pratar om hur jobbigt det är med vädret, med grå himmel och regn och mörker. Är det bara jag som tycker det är underbart? Inga krav på aktiviteter, hela kvällar med dåliga serier och filmer på TVn, tofflor och filtar, rumpvärmare i bilen, böcker... Jag ser inga nackdelar egentligen. Jo sekundärt blir ju att det tar ännu längre tid att köra hem från jobbet med konsekvensen att fritidsfröken står i regnet på parkeringen med påklädda barn och väntar när jag svänger in klockan 17:28. Men jag tar ett djupt andetag och ler. Och intalar mig att jag är en bra mamma ändå.

Vad som är värre är att några ungar i en lägre klass har börjat ge sig på min son. Först var det bara ord, retningar och så, men nu har dom tydligen börjat sparka på honom och knuffas på rasterna. Igår var han helt knäckt, ikväll lite bättre. Lillsyrran hade talat om för de retande ungarna att "min mamma kommer ringa era föräldrar om ni retar honom igen" vilket skrämde bort hälften. Och de återstående två var inte riktigt lika agressiva tydligen. Men vad gör läraren åt det här? Inget vad jag vet. Vet hon om det? Ja, säger båda barnen. Idag hade V sagt till fröken IGEN men tyvärr hörde han inte vad hon svarade (han är ju hörselskadad och hon tittade bort när hon svarade. Och V skulle aldrig fråga igen). Jag är uppriktigt oroad över hur skolan fungerar.


Traskar på

Har inte bloggat på ett tag nu. Skrev ett långt inlägg som jag raderade förra veckan och för några dagar sen skrev jag ett lång inlägg som datorn tappade bort. Men det gör inget. Har inte så mycket att säga. Det mesta snurrar kring min stegräknare just nu. Vi tävlar på jobbet under fyra veckor och nu är hälften avklarat. Minst 7000 steg per dag och jag kämpar för att gå betydligt mer. Oftast klarar jag 7000 steg bara på jobbet men det är svårt att hinna mer efteråt. Har dragit ut barnen på promenad några gånger och igår gick vi hela familjen, två gånger. 11456 steg hittills idag... men nu går jag nog inte mer, ska bada och läsa Aftonbladet och äta biff och svampstuvning till middag. Barnen är hos kompisar och J bygger det sista i hallen. Blev jättefint med skjutdörrar. Imorgon kommer mäklaren och värderar huset så vi har städat nästan hela dagen. Och varit i Skultuna på julmarknad i ösregnet. Nej vi ska nog inte flytta men vi har tittat runt lite och det är ju bra att veta vad vi skulle få för det här. Dessutom har vi bott här i 4 (!!!) år. Dags för nytt!

V fick äntligen ta hål i örat igår, mina argument tog slut. Vi hade så mysigt på stan, köpte en film i julklapp till L och finfikade på Coffehouse by George, det enda V vill fika på. Har ni sett deras tårtor? Hittade djupfrysta pizzabottnar på Ica som inte innehöll mjölk så vi gjorde pizza till middag. Sen blev vi osams allihopa när vi spelade Monopol ända till Robinson började.

Annars har veckan varit OK. Lite omtumlande nyheter men det ordnar sig. Veckan slutade inte så bra, en kollega var på dåligt humör och drog med sig mig ner, eller oss alla faktiskt. Var ledsen och sur hela vägen hem och halva kvällen. Vad tråkigt det är med energitjuvar. Men det är svårt att undgå, vi jobbar så tight att att alla påverkas när någon mår dåligt. Får se hur nästa vecka blir.


Snart jul

Ännu en helg. En vecka närmare jul. Är det inte helt värdelöst med början på november? Alla affärer skyltar med julsaker och det ser så inbjudande ut men varför ska man köpa något som måste ligga i källaren fyra veckor? Det är bland annat det som gör att jag har svårt för julen. Onödigt långdraget. Ville så gärna åka bort över jul men det verkar inte bli något av det heller. Tack och lov önskar sig kidsen något vettigt. De vill ha varsin Nintendo DS. Då behöver man bara köpa ett paket var åt dom.

Annars finns det väl en del glädjeämnen i livet. Julmust. Pepparkakor. Marabous nya valnötchoklad. Och det här har storebror tipsat om, visst videon är inte jätterolig men lyssna på sången. Ha.


Vikten av mazariner

Blev en bra dag. Hämtade barnen hos mamma efter jobbet där de hade bakat muffins och V varit och spelat gitarr. Hem och lagade midddag, vår nya favorit köttfärsgryta. Middag med svärfar och barnen som gjorde läxor ihop efter maten medan jag städade och diskade. Sen fick jag ett infall och åkte och köpte ägg och började baka. Nu väntar jag på att mazarinerna ska svalna så jag kan glacera. Och barnen sover och köket är rent. Happy days. Tänkte bjuda mina kollegor på fika imorgon, särskilt min kära M som alltid ger mig mat när jag glömt matlådan hemma.

Undrar hur mycket tid av livet man tillbringar med att laga mat. Om man räknar bort sömn och matlagning, dusch och tvätt så blir det inte så mycket kvar. Tar man dessutom bort transporttid (bilresa till och från jobbet), kötid (inpassering) och all tid när man äter så är livet i stort sett slut. Och ändå lägger man ner åtminstoner tio minuter per dag på att vara osams med någon (barnen). För att inte ens nämna all tid som går åt till att titta på dåliga TV-serier. Nej vad ångestframkallande. Tur att man bakar mazariner ibland så livet får någon mening...


80-tals nostalgi

Hotellet i Falkenberg var säkert alldeles underbart modernt och lyxig... 1983. Nu liknade det mest en finlandsbåt faktiskt med kristallkronor och heltäckningsmattor. Men god mat. Sen big shopping och sen hem. Hem och fortsätta med projekten. Nu är iaf garderoben på plats även om det saknas lister och sånt. Ska försöka tapetsera under veckan och börja fylla garderoben. Sen är det tornrummet som ska fixas i ordning och sen... ja sen lär vi börja om. Köket kanske, blir inspirerad när alla runt omkring gör om sina kök.

Har Filmen G på TVn. Egentligen skulle man se om alla gamla favoriter. PS sista sommaren, Inga kan älska som vi, Stockholmsnatt, Nionde kompaniet. Då när svensk film var BRA. Men även amerikansk film; Dirty dancing, Rain man, Top gun... Cocktail! 


Ska jag säga nåt om Halloween? Och då menar jag inte 80-tals rockgruppen utan den högtid som pågår just nu. J sa, som alla andra, att det är så Kommersiellt och Amerikanskt. Ja, vad fasen är inte kommersiellt? Jul, påsk, midsommar? Ramadan? Bah, jag sa åt ungarna, vad ska vi göra som inte inkluderar ett besök på en affär först? Bygga en kottefarm? Nej, allvarligt! Klart vi ska fira Halloween! Jag ska gå med i den facebookgruppen till och med; Mer Halloween till Sverige. Synd bara att vi tappar bort de döda, iallafall jag. Var och köpte gravljus men hade inte tid att åka till graven (ja, jag undviker den fortfarande). Men J har åkt och tänt ett ljus från var och en av oss. Och jag tänker på mina döda släktingar idag.