Nästa bakslag

Idag skulle jag vilja skriva något positivt i bloggen. Vi har ju haft förutsättningarna; födelsedagar, Mors dag, fint väder och ledig helg. Men tyvärr. Klart jag har uppskattat vädret och sällkapet men jag tog mig vatten över huvudet den här helgen. J har varit fullt upptagen med att bygga mur på framsidan och jag har bakat, städat, tvättat, varit på fotbollscup, marknaden och stan mellan uppvakningen här hemma och hos mamma. Trött är bara förnamnet. Nu måste jag inse att jag faktiskt inte orkar hålla samma tempo som tidigare och det lär bli värre. Så ikväll ska jag fundera över våra semesterplaner. Får nog stryka lite där. Ringde barnmorskan till slut men det är ingen fara. Fullt normalt. Bra det iallafall.

Idag är jag ledig. Vab med V på förmiddagen och komp på eftermiddagen. V hade återbesök på Hörcentralen. Efter en massa tester fick vi träffa läkaren. V är ju hörselskadad sen födseln (om det beror på att han föddes för tidigt eller att han fick det som biverkan av antibiotikan vid födseln får vi aldrig veta). Det är på vänster öra som han är döv på vissa frekvenser, höga frekvenser. På höger öra har han alltid haft perfekt hörsel så vi har inte märkt av så mycket så länge man vänder ungen med rätt öra mot den som pratar. Idag upptäcktes det att hans grundhörsel är sänkt på BÅDA öronen en bit under gränsen. Dessutom har hans tidigare hörselskada förvärrats. Vi vet inte vad det betyder än, läkaren sa att det kan vara tillfälligt eller så blir hans hörsel successivt sämre. Vi ska tillbaka i höst och göra om alla tester och sen får vi se. Tyvärr ser det inte så ljust ut eftersom han inte haft vare sig förkylningar eller öroninflammationer som skulle kunna förklara det.

Var nere på stan och klippte mig, lyckades äntligen byta frisör men nu ser jag likadan ut som alltid iallafall. Antar att jag ska se ut så här. Letade efter bigrarråer men hittade inga. Jag köpte det på bondens marknad för några veckor sedan och har inte kunna sluta tänka på bigrarråer sen dess. Har ätit jordgubbar istället men det tål jag inte riktigt och nu har jag sår på tungan. Det bästa jag hittade var röda päron så ikväll blir det FEST :-).


Nu är det gjort

Idag var det JOBBIGT. Det drar neråt i magen och så fort jag står stilla kommer sammandragningarna. Har varit tjurig och tråkig idag men lyckats att inte börja gråta trots att det var nära många gånger. Och till slut fick vi åka hem. Funderar faktiskt på att ringa barnmorskan och kolla om det ska vara så här mycket sammandragningar hela tiden, det kommer jag inte ihåg att jag hade med de andra. Men jag tror inte att det är något farligt egentligen, bara jäkligt jobbigt.

Mötte familjen på barnvagnsaffären, igen. Men lyssna nu: VI HAR BESTÄLLT BARNVAGN! Vi tog ett helt nytt spår och slog till på en Bugaboo Cameleon i grått och brunt. Kommer säkert att ångra mig tusen gånger men det är så skönt att ha det gjort. Ska ge J lite semester innan jag vågar ta upp ämnet bilbarnstol.

Tjuvkika här...


Emma bakar

Mycket bra helg. Shoppade kläder till barnen och mig på stan i lördags medan J var på Byggmax eller nåt. Sen trädgårdsarbete i solen hela eftermiddagen och grillmiddag på altanen. Imorse var jag segstartad, hade ont i ryggen efter krypandet igår och hade inget vidare humör men vi tog oss ut på ännu en tur i barnvagnsaffärerna (trodde vi hade bestämt oss men nu är vi tillbaka på noll igen). Efter lunch kunde jag sträcka ut ryggen igen och tänkte prova ett nytt kakrecept. Men så kom jag på att vi har alla födelsedagar nästa helg plus Mors dag så fyra timmar senare var köket fullt av sega chokladrutor, schackrutor, syltkakor och en tigerkaka. Det gick lite över styr. Gjorde en sockerkaka också på ett ägg, till L som ska till sjukhuset på tisdag och prova ägg. Håll tummarna!

Mår OK för tillfället, det är ungefär varannan dag. Tyvärr går den mesta energin till att jobba och på helger och kvällar är jag sur och trött och har ont. Men fem veckor till bara. Nu säger folk att jag har avstannat i växten. Hm, säger jag för det känns inte så. Bad L ta ett kort så jag kunde jämföra och...


Vecka 19               Vecka 21

        


Nej, jag har inte stannat i växten.


Snart dax att köpa vagn

Nu har jag lagt upp fötterna på soffans ryggstöd och har datorn i knät så nu händer inget mer idag. Skitdag för övrigt. Varför mår jag illa nu? Och tröttheten är fasiken förlamande. Just nu försöker Bebisen sparka sig ut och det är lite mysigt. Tyvärr lyckas den trigga sammandragningar, mindre mysigt. Men egentligen har jag inget att klaga på. Bebisen växer och jag överlever. Tänker på någon som förlorat ett barn, även om det var tidigt är det ändå hemskt. Jag hade ett missfall i vecka 7 i november förra året och det var inte roligt. Orättvist. Samma dag som man gör ett positivt test börjar man fantisera om barnet, jag hade redan möblerat ett bebissovrum och kommit på namn när jag fick missfall. Och det är ju det man sörjer, det försvunna hoppet. Djup jag blev så här på kvällskvisten...

Annars är det just namn och vagnar som fyller mitt lilla huvud för tillfället. Inga bra idéer till något av det. Jag har massor med fina namn men J och jag kommer från helt olika planeter. Millie då, frågade jag igår. Millie? Ha, Millie Vanilli! Ja vad tycker du då? Tja, jag tycker Annika är fint. Annika?! Har du feber? Men varför frågar du om du inte gillar mina förslag? Eh, för att jag inte trodde du skulle föreslå FULA namn? Ja, ungefär så långt kommer vi. Och med vagn är det ungefär samma. Fast vi har ingen aning. Jag vill ha en sån med svängbara hjul fram för det ska vara lättare att köra i affärer (och jag planerar att spendera mina föräldradagar på stan). Men samtidigt var det mycket snö i vintras och det kan bli det igen. Och sen är det färgen. Blå vagnar tycker jag inte om. Mönstrade vagnar gör mig nervös. Svarta vagnar har alla. Nej, ingen aning. Har inte ens lyckats bestämma märke. Först skulle vi ha Teutonia för det hade vi till L och den var bra. Men så tyckte jag att man nog ska köpa en svensk vagn, av miljöskäl. Då vill J ha Crescent för det låter stabilt. Tills jag såg att en barnvagn från Crescent kostar mindre än en treväxlad damcykel av samma märke och det låter orimligt. Antingen är barnvagnen kass eller så är cyklarna fruktansvärt dyra. Brio ger mig obehagliga plyshdräktsvibbar och Emmaljunga... ja vad var det för fel på Emmaljunga? Jo, den var ful.


Halvtid!

Idag har jag gått exakt 20 fulla veckor enligt ultraljudet och idag börjar nedräkningen. Vi firade tilldragelsen med att åka till Tom Tits hela dagen. Jag gillar Tom Tits. Såpbubblor och vattenlekar är roligast och det gick riktigt bra att traska runt hela dagen, nu ser mina underben ut som elefantben i och för sig men det var det värt. Lagade mat ikväll och tvingade J att äta chèvrecrème, han hatar allt som han inte ätit förut. Han låssades att det var gott så nu får han äta det imorgon också.

L har äntligen flyttat in i sitt nya rum, det blev fint men så många stjärnor på väggarna att man tror att man håller på att svimma. Måste få upp lite tavlor. V har bestämt sig för att bo kvar i stora sovrummet och vi har städat hela kvällarna för att få lite ordning efter lillasyster. Imorgon ska vi fixa det sista och sätta ut hans loftsäng på blocket och åka till Ikea och köpa en ny Vuxensäng. Har fortfarande inte koll på var bebin ska få bo men det ordnar sig nog. Huset vi såg gick för massor av pengar så det verkar som att vi lär bo kvar. Nu vill J glasa in altanen så isolerat att man kan använda den året runt. Jag låter honom hållas bara han fixar köket först.

Fick lite svar om Vs läsförståelse. Han har ju en ny fröken igen (!!! Fjärde klassföreståndaren och han går i trean!) och hon känner inte honom så bra så hon har skrivit omdömet efter ett nationellt prov. Och just den dagen var inte V sugen på att göra något prov så han läste inte texten (för den verkade tråkig) och han gissade bara när han kryssade i svaren. Det märkliga (tragiska) med skolan är att de nu måste ge honom stödundervisning så nu ska någon stödlärare göra nya prover med honom. Suck. Men i matte kan han inte få någon stödundervisning för han gjorde bra ifrån sig på nationella provet, fast han faktiskt skulle behöva det. Nå ja. Jag har sagt till V att göra bra ifrån sig på de nya proven så vi slipper det här tjafset och han har lovat att faktiskt läsa texten den här gången. Och det är väl allt man kan begära.

Tre dagars ledighet kvar.


Söndagsgnäll

Ännu en söndag. Veckorna går fort nu. Den här veckan har inte varit rolig, jag försöker att inte gnälla men... Ryggen låste sig och det finns inget annat än Alvedon att ta som ändå inte hjälper. Så jag har vankat omkring på jobbet som en ostbåge och efter att jag delat mediciner en hel dag var det nästan outhärdligt. Då kom sammandragningarna. Jag har haft det tidigare några stycken men nu kommer de hela kvällarna och ibland på dagtid. Inte för att det gör särskilt ont men jag kan ju inte göra något annat än att sitta stilla och andas när de kommer. Dessutom är jag omänskligt trött och energilös och jag misstänker att mitt järnvärde nu är på minus. Men jag vill inte ta järntillskott för då börjar jag må illa igen. Ja ni, vems idé var det här egentligen?

Fredagar är ett kapitel för sig på jobbet och även om jag inte har patientkontakt (eller ska ha snarare) så har jag fullt upp. Men när jag förstod att vi inte skulle komma hem halv fem i fredags kände sammanbrottet var nära så jag lämnade helt enkelt mina kollegor i sticket och gick ut och väntade. Lär ju knappast få godkänd övertid ändå och jag hade ont precis överallt. Förstår inte hur jag kan vara så slut och stressad av ett jobb där jag inte egentligen gör någonting. Satt ute i stormblåsten och kände att nu räcker det snart. 7 veckor kvar till semester och sen blir jag avstängd med havandeskapspenning och det är nog inte en dag för sent.

Börjar få reaktioner på jobbet nu av patienterna (som jag inte träffar). En del gör tummen upp och andra stirrar bara på magen. Min favorit är en kille som jag (inte) träffat och efter vårt samtal sa han: "Nu vill jag bara säga: Emma. Grattis. Du är gravid". Haha, jag som just undrade?

Vi funderar på att göra ett 3D/4D ultraljud men kan inte bestämma oss. Nu vet vi ju att det ev är nåt tok med njurarna men tänk om de hittar mera? Vad ska vi göra med den informationen? Sen vill vi inte veta könet heller, bryr oss inte ett dugg. Vi tror båda att det är en pojke men det trodde vi om V och L också och L var definitivt ingen pojke. Men bilderna blir så fina och det skulle vara kul att ha en liten film från magen men... ja vi får fundera vidare.

Kortvecka nästa vecka, har tagit ledigt på fredag. Ska bara sova hela helgen. Imorgon måste jag sluta tidigare för att gå på utvecklingssamtal med V. Tänkte inte gå först men så fick jag hem hans utlåtande eller vad det heter och de vill underkänna honom i svenska vilket är helt absurt. I matte hade jag kunnat köpa det eller i NO men svenska? De säger att han är dålig på läsförståelse men ungen läser ju Harry Potter och berättar vad den handlar om? Så jag måste få en förklaring.


Nej då, det är bara en!

Ultraljudet gick bra. Hon letade och letade men det är bara en bebis där inne. En livlig rackare. Fick göra flera försök att mäta men den hade inte riktigt lust att vara stilla. Fick gå och kissa och vänta lite och försöka igen men det var samma sak. Tillslut fick hon sina mått, barnmorskan. Hon hittade också något tok med babyns njurar, urinet stod kvar i njurarna istället för att gå ner i urinblåsan. Låter inte så allvarligt i mina öron. Som J sa; vi har astma, livsfarliga allergier, hörselskador och hjärtfel... urinvägsinfektioner är något positivt i den här familjen! Ska tillbaka i vecka 33 och kolla om det har rättat till sig eller om barnläkare ska kopplas in redan då. Sen blev jag framflyttad en hel dag så beräknad ankomst nu är 29 september. Och nu tror vi att det är en pojkbebis, vet inte varför, vi bara fick den känslan båda två.

Lugn vecka i övrigt, konferans i Huddinge i onsdags och ledig efter ultraljudet i torsdags. Fredagar är som de är på jobbet, ingen mening att beklaga sig. Igår tog vi årets första tur med finbilen till veteranbilsmarknaden där vi träffade gamla vänner. I morse hade jag massor av energi och gav mig på utemöblerna med svamp och rengöringsmedel. Sen gick vi på promenad jag och barnen och grannens tvååring. Tyvärr gick vi fel och det blev en låååång promenad men tillslut kom vi ner till båtarna och köpte glass. Handlade på vägen hem och efter lunch var vi på husvisning på andra sidan gatan. Jag vill köpa, J vill bo kvar. Som vanligt alltså. Men nu har jag så ont i höft och rygg och sidan och magen så nu ser vi på film med grannungarna, Nanny McPhee, Sen söndagsmiddag med gryta och nybakat bröd och en liten blåbärspaj till efterrätt. Herregud, hur orkar jag?

Tråkigt var besöket på Hud. J gick när jag var i Stockholm. Som vanligt blev vi anklagade för att smörja henne för dåligt (vilket faktiskt inte är sant!) och doktorns lösning på eksem var precis som vanligt mer kortison. Men nu har vi smörjt henne med kortison sen hon föddes och det blir ju bara tillfälligt bättre och vi skulle vilja diskutera någon annan behandling men det vill inte doktorn. Mer och starkare kortison bara! Så dom kom därifrån med recept på fem nya salvor...