Köldchock

Fick extralång helg eftersom det var stängningsdag på skolan igår. J var också hemma och kompade och följde med V till hörcentralen för utprovning av hörapparaten. Det var en MYCKET stolt kille som kom hem med en silverfärgad grej bakom örat (och nu menar jag V). Han var helt lyrisk hela eftermiddagen "Oj, vad mycket det låter av en prasslande påse" och "Pratar du med eko eller är det bara i mitt öra?". Audionomen varnade ju för att det kanske inte skulle göra någon skillnad men V har redan bestämt sig för att det funkar. Jag vet inte, för tidigt att säga nåt men igår kväll kunde vi sänka volymen på TVn.

Dags att börja med ritningar till pepparkakshuset. Barnen har ritat sina förslag i helgen, allt från en pepparkakschokladkaka till lutande tornet i Pisa. Jag har lite idéer men måste hitta ett rutblock för att kunna börja. Kanske blir nästa helg men vi verkar vara uppbokade med innebandymatch och dansuppvisning redan. Suck. Jag vill bara vara hemma en helg...

Jag har blivit en hönsmamma. Har aldrig varit det förut, V och L fick hänga med överallt alltid men med Sigge är det annorlunda. Kylan stör mig nu. Minus tolv var det igår och idag är det lika kallt. Ska vara så de närmaste fem dagarna vad jag förstår. Och det är för kallt för Sigge! Min bebis får stanna inne. Jag saknar våra promenader men jag kan inte med när han kippar efter andan i kylan och hans små (tjocka) kinder blir knallröda och eksemiga. J har fixat motorvärmare till bilen så vi kan åka iaf men vagnturer får vänta. Är jag larvig? Ja. Men det får man vara med en sladdis. Sen är man ju inte logisk som mamma. Ska jag vara ärlig känner jag mig lite övergiven av Sigge. Jag har läst om attachment parenting där de förespråkar samsovning och närhet till barnet och det låter så rätt. Men Sigge vill somna själv och sova i sin spjälsäng, han sover mycket bättre där, både lugnare och längre. Medan jag sover sämre, ligger på natten och lyssnar på hans nöjda suckar och små snarkningar och kämpar mot lusten att bära över honom till mig. Han blir stor så fort! I fredags ringde en man från jobbet och undrade hur länge jag ska vara hemma och jag ville svara ALLTID men fick ur mig att vi sökt dagis till januari 2012. Snart där.


Babyn som bajsar på natten

Två bebisar har jag haft tidigare och har aldrig bytt en blöja nattetid. Nu byter jag bajsblöjor nattligen. Och vaknar av det underbara ljudet av en blöja som fylls tills bristningsgränsen eller över. Många pyjamasar och lakan fyller min tvättmaskin. Han bajsar hela dagarna också och vi försöker hålla humöret uppe genom att sjunga om det. "Ska du fylla hela blöjan? Så klart!" Min favorit "Vyssan lull, Sigges blöja är full" eller vår vackraste version av "Ingen kan bajsa som du". Haha. Nu har han tre kvällar i rad fått mat vid halv åtta, sen har jag lagt honom i spjälsängen sagt godnatt och tassat ut. Och där har han legat nöjd och tyst och vaken och studerat sina händer tills han somnar av sig själv en kvart senare. Vilken unge! Och i natt sov han till fyra, nytt personbästa.

Har ju glömt att visa köket! Nu är det färdigt. Här sitter Sigge och tittar på sin TV nämligen akvariet.


Tjockis-bebis

Tog den här bilden på Sigge när han vaknade imorse. Tre dubbelhakor! Ja, han sträcker på sig men ändå. Det här kortet kommer han hata när han blir större. I natt sov han i spjälsängen minsann. "Det kommer aldrig gå" sa jag. Han somnade själv vid åtta, sov till tre, åt och somnade om tills klockan ringde sju. Men jag saknar honom bredvid mig...



Känner mig lite taskig som lägger ut ett sånt kort på snygg-babyn så ni får ett där han och L softar lite också.


Halvtråklig dag

Det ÄR rätt tråkigt att vara hemma. Tvätta, byta blöja, plocka, amma, sortera, byta blöja, plocka, kolla datorn, plocka... Om någon mer hade varit mammaledig så jag hade någon att umgås med hade det varit lättare. Iofs är Sigge ganska trevligt sällskap och han snackar hela dagarna (aooooo, neeeeee, uooooo) men ändå. Han är lite liten för öppna förskolan än och någon föräldragrupp finns inte. Inte för omföderskor iallafall. Men blir väl mer att göra när han blir större, nu ligger han där han ligger. Inga planer för veckan. Funderar lite på julklappar, kanske tar någon shoppingtur som vanligt. J jobbar förmiddag så vi ska försöka få in någon sovrutin för bebisen, nu tuppar han oftast av i någon famn framför TVn någon gång mellan åtta och nio och det kanske är dags att börja använda spjälsängen.

Var i Skultuna på julmarknad igår, jäklar vad folk! Vi var där förra året och det var mycket lugnare. Sigge fick panik och drog en rejäl aria innan han kunde somna om stackarn och köerna var så lång att vi inte kunde handla. Så vi åkte hem och bjöd mormor och morfar på lussekatter istället.

När jag skulle borsta tänderna fanns det inget vatten. Provade i köket men lika illa. Nu börjar elementen kallna också. Hittade en lapp i köket där det står att vatten och värme ska stängas av under dagen. Bra att jag läste det då... Undrar hur kallt det hinner bli. Mest behöver jag kaffe, hann aldrig sätta på det imorse. Får väl smälta lite snö och koka av.


Hörapparat

Var på hörcentralen med V. Han har ju en hörselskada på vänster öra och för en gångs skull träffade vi en läkare som sa direkt att det med största sannolikhet beror på antibiotikan han fick iv som nyfödd. En biverkan alltså. Vi har vetat det hela tiden men ingen har velat säga det rätt utan svävat "Ja, det KAN vara så eller så kan det vara att han föddes för tidigt". Ha, han är född i vecka 37, inte särskilt tidigt alltså. Nåja, iallafall, han har samma gamla skada som vanligt som har blivit lite försämrad. Han ligger på gränsen för hörselnedsättning på höger öra men klarade sig precis. Så nu ska han prova hörapparat på vänster. Han har en ovanlig skada och hör låga frekvenser bra men höga inte alls, så de ska försöka förstärka bara de höga. Mycket osäkert om det fungerar men värt ett försök eftersom han har svårt att hänga med i skolan. Redan om två veckor får han den. Nu ska han bara välja färg. Jag trodde han skulle hata idén med hörapparat men idag sa han att han måste klippa sig och jag antar att det betyder att han vill att den ska synas.

L har varit lite stingslig och tjurig i några veckor och jag tänkte att det berodde på Sigge. Men det visade sig att slagsmålet för några veckor sedan var boven. Nu har flickorna blivit sams och L var sig själv igen, så skönt! Hoppas det håller i sig.

Det här med amning är den bästa bantningskuren nånsin för mig. Är på 1 kg minus nu. Och då äter jag HELA tiden, särskilt bullar och chips :-).


Ingen helgvila här inte

Grattis, grattis alla pappor på Fars dag! Vi hade beställt ett halsband till J från Mawi med alla barnens namn ingraverade och jag tror faktiskt han blev glad. Han har det på sig. Min pappa fick Mozart Kugeln.

Stressigt på helgen när allt ska hinnas med. Igår var vi på Taxinge slott och deras julmarknad. Trevligt. Men inte helt lätt att komma fram med barnvagn och Sigge är inte förtjust i bärselen. Dessutom har jag ryggskott (man får det av att bära jättebaby hela dagarna). Sen hem och fixa tacos och försöka få babyn att somna. Han är fortfarande uppvarvad på kvällen och har svårt att komma till ro tyvärr. Igår somnade han äntligen halv tio och sov ända till halv fyra.

Idag var vi på bytesmarknaden och fyndade slalomutrustning till barnen och maken. Vi hade lämnat in lite också och gick jämnt ut så det var bra. Sen dans för dottern och innebandy för stora sonen och maken. Nu bakar vi snoddas till far och förbereder middagen lite. Tråktorsk ikväll. Blä.

L kan fortfarande äta sockerkaka! Vi är nu uppe i en hel bit.


Vardag nu igen

De stora barnen är ivägskickade till skolan, Sigge slumrar här bredvid mig och vi väntar på besök av Linnea och baby H (som snart blir två år och säkert inte vill kallas baby längre). Mysigt att ha alla barn hemma under höstlovet men rätt skönt när det är som vanligt igen och Sigge och jag kan sunka runt här hemma som vi vill. Vi har haft en bra helg trots att babyn varit på uselt humör. Han fräser och skriker och knölar men så får man ett litet leende och sen är det inte så illa längre. Idag verkar han vara sitt vanliga glada och flaxiga bebis-jag iallafall. Vi var på kyrkogården och sen på Åsby Trädgård. Men i år var inte juldelen något särskilt och vi var alla lite besvikna (nu ljuger jag, J var inte besviken för han var aldrig ens intresserad).

I lördags hade vi lite godis och chips och tittade på Så mycket bättre. Jag tycker det är bra faktiskt, trodde inte det. Sigge låg i soffan och skulle precis till att somna, hans ögonvitor spelade och andningen var lugn. Så lyfter han ena benet och släpper väder, och det var ingen pyspunka precis utan det var så fönsterrutorna skallrade till. Och Sigges ögon spärrades upp i panik och sen kom underläppen och hysteriska skrik. Stackars barn som blir rädd för sina egna fisar. Men vi hade väldigt roligt åt det.

Nu har jag inte varit på jobbet på drygt fyra månader. Märkligt. Och ändå känns det kort, jag skulle kunna åka dit och jobba imorgon utan större problem. Tror jag. Men när man haft semester i fyra veckor känns det jätteavigt att jobba igen. Nåja, har lite fler månader kvar att vara hemma :-). Funderar på att jobba lite i sommar men vi får se. Vissa dagar skulle jag göra vad som helst för att få jobba och vissa dagar, som idag, känns det helt OK att gå hemma. J vill ju helst att jag byter jobb så vi kan flytta men jag tror vi bor bättre här. Inte i vårt pyttelilla radhus kanske men på området.


Underbar dag, hon klarar lite ägg!

Det gick bra! L fick först 1 gram sockerkaka (bakad på ett ägg). Sen vänta en halvtimme. Då fick hon klåda i gom och på tunga men inte i halsen så efter en timme fick hon 5 gram till. Gick bra. 10 gram. Efter 20 minuter kliade det i gom, tunga och mungipa och vi avslutade. Men det viktiga är att hon klarar spår av ägg! Vi kan använda samma stekpannor och det är inte livshotande om hon får fel mat! Nu ska hon fortsätta med en liten bit sockerkaka om dagen och sen ska vi avancera till att kanske ha ett ägg i köttbullssmeten eller så. Hon kommer aldrig kunna slicka skålen med äggsmet eller kanske inte heller äta omelett men vem bryr sig? Det är inte farligt längre! Underbar dag!

I helgen tog L det här kortet på Sigge, så ni får se att jag inte överdriver hans storlek...


Höstlov

Idag är babyn 6 veckor och inte alls nyfödd längre. Han är med i sin babysitter och har åsikter och skrattar. Han hatar att somna, då skriker han högt. Antar att han är rädd att missa något. Han sover inte så mycket alls längre, somnar inte ens i vagnen eller bilen längre. Men han sover på nätterna, jag ammar två gånger och det är ganska korta sessioner på max en kvart. Tyvärr halvvaknar han vid 5 och har ont i magen fram till 8 ungefär och då vill han gå upp och kolla läget. Efter mycket om och men tar han nästan nappen (fast först visar han att han kommer kvävas ett par gånger) men han spottar ut den så fort magknipen går över.

Barnen har höstlov. Jag trodde vi skulle ha urtråkigt, J jobbar eftermiddag så jag föreställde mig hur barnen skulle stå och sura när jag ammar och ammar. Men vi har fullt program redan. V är och badar med en kompis och L bygger koja med en kompis här hemma. Imorgon är den STORA dagen här, L ska till barnmottagningen och prova ägg. Vi har bakat en sockerkaka som vi ska ta med och hon är så sugen på att få smaka.

Jag är tillbaka nu känner jag. Efter graviditeten alltså. Magen är fortfarande kvar förståss men jag har nått matchvikt. Och inget gör ont eller känns äckligt längre och jag kan röra mig obehindrat och äntligen sova på magen igen. Nu vill jag bara få äta vad jag vill. Men det kommer väl, jag vill inte sluta amma bara för det heller. Nästa projekt blir att namnge babyn. Sigge förståss men mer? Ingen aning.