Jakten på lycka

Världen i brand igen, Tunisien, Egypten, Libyen... Vem bryr sig? Min värld sträcker sig inte längre än till skötbordet.

Idag var vi iväg till badhuset på babysim och jag var helt slut efteråt. Det måste vara karlar som designar babysaker. Om den som designar vagnar och bilstolar FATTAR hur tungt det blir med ut och in ur bilen när ens baby väger 9 kilo, skulle sakerna se ut på annat sätt. Dessutom har man ju ofta matkassar, skötväska, extra filtar och några leksaker. Och i mitt fall oftast två större barn och deras skridskor, ryggsäckar och kompisar. Och på tal om bilar är det nog snart dags för mig att ta busskort för att kunna frakta min familj.

L har återhämtat sig. Hennes dr ringde idag och tyckte det ändå var ett framsteg, hon blev inte riktigt lika dålig som förra försöket. Och det är ju sant. Men vi ska ändå vänta två år till med nästa provokation.

Babyn har eksem som vi inte får kontroll över så nu har jag beslutat att inte fortsätta med nästa babysimkurs. Tråkigt. Jag är inte jätteförtjust i att bada men det är bra att ha någon fast tid varje vecka. Börjar få rejält tråkigt här hemma och funderar över existentiella frågor. Nej, inte så farligt, men jag funderar på vad jag ska göra av mitt resterande liv. Och hur man blir lycklig. Har ni sett hon radio-Hannas program på SVT om jakten på lycka? Jag hade ingen aning om att man var tvungen att jaga lyckan för att få den men nu misstänker jag att hon kanske har rätt. Det känns bara tungt att inse att man skulle kunna ändra mer än man har ork till för att kanske få det bättre.

En sak som skulle få mig på bättre humör är om min vän L skulle få en liten bebis som jag kan få snusa på. Min egen luktar potatisbajs och spyor.


Gick inte så bra

Nästa sjukhusbesök. Men den här gången planerat. Dags för L att prova mjölk igen. Kanske någon kommer ihåg förra mjölkprovokationen? Den gick åt skogen. Nå. Det gjorde den här också.

Peppade till max och helt övertygade om att det skulle gå bra började vi med en droppe mjölk på läppen klockan åtta. Sen ökades mängden varje halvtimme. Redan efter första droppen sa L att det kliade på läppen och senare i halsen men vi ville fortsätta ändå. Vid 10 ml var det stopp, då svällde läppen upp, kinder och ögon hettade och det kliade rejält i halsen. Sen började hon hosta. Och sen grät hon av magsmärtor. Lilla pluttan. Medicin och läkarbesök och sen hem. Nu sover hon med Sigge i min säng, två slagna hjältar.

När de vaknar till liv ska vi åka till toy´s r us för en mutpresent för hon var så duktig. kanske mutmiddag på McD också. Tur att jag hade genomfört lite seriös onlineshopping i fredags så jag hade ett stort paket väntandes i brevlådan när vi kom hem. Annars hade jag nog varit sugen på att följa Lisas råd.


Skitkrupp

Ibland har man rätt i det man misstänker. Igår kväll vid nio hörde jag första skället från sovrummet och vid tio ringde jag sjukvårdsupplysningen. Följde deras råd om att bulla upp babyn till sittande och öppna fönstret och ha runt 15 grader i sovrummet men han fortsatte att skrälla och rossla så vid midnatt ringde jag igen och de sa "åk in till barnakuten" efter att ha lyssnat på honom i telefon. Men våra ansträngningar hade gjort verkan och väl där var han mycket bättre. Men rosslet och den snabba andhämtningen gjorde att de ville kolla crp som var 13. Inget mer att göra. Bara åka hem och hoppas vi får sova mer än fyra timmar i natt. Tyvärr har han redan börjat hosta men i natt har vi en backup-plan. J ska hämta bror sent i kväll och han får ta med sig Sigge i bilen. 20 minusgrader och lite sittandes sömn i bilbarnstolen borde göra susen.

Jag försöker verkligen vara positiv och hurtig men allvarligt. Babyn är ett måndagsexemplar. Vi skulle ju slippa det här. Först allergierna och nu krupp. Och krupp i sig har väl varenda unge men vid fem månaders ålder så ger det åtminstone mig en kraftig misstanke om känsliga luftrör och... astma?. Så nu ska jag deppa ett par dagar och sen tar jag nya tag. Så får man väl göra? Ibland får man för sig att livet som hemmamamma är rosa och fluffigt och kanelbullsdoftande hela tiden men just nu är det mest skit faktiskt. I några dagar.

Annars har vi faktiskt haft en trevlig helgdag. Vi såg en film i sängen (Marmaduke) med dottern på förmiddagen medan Sigge sov och V spelade match (som de vann med 13-3). Sen var huset fullt med kompisar tills vi åkte och handlade och till middag lagade vi viltskavsgryta tillsammans. Den tappra babyn har hållit sig vaken men vägrar ersättning och jag vill inte bråka med honom just nu så vi är tillbaka till helamning. Men det finns hopp för mänskligheten: OLWs Superchips med dill och gräslök är mjölkfria!!!


Sjuk bebis

Lilla hjärtat är sjuk. Inte särskilt tuff längre kan man säga. Han är snorig och hostar och har feber. Så han vill bli buren av mamma, nåt annat duger inte. Men mammas rygg klarar inte 9 kg hela dagarna så vi jämkar och han får sova i min famn. Då kan jag åtminstone sitta och läsa samtidigt. Nu har jag lyckats smita ur hans järngrepp en stund för att få i mig nåt att äta men han vaknar nog snart och ropar. Och jag tycker det är så jobbigt! Inte att bära eller att han sover på mig förståss, men att han är sjuk. Jag bara väntar på att han ska få svårt att andas som de andra har fått. Jag lyssnar och känner och tittar och inbillar mig. "Låter det inte väsande?" frågar jag J. "Jo det gör det för han är FÖRKYLD" säger J, men jag vet att han är lika orolig för astma som jag. För det är helvetet på jorden att vakna mitt i natten av ett barn som inte får luft och som har ögonen fulla med ångest.

På måndag måste ni tänka på min dotter och hoppas att allt går bra. Jag får inte säga vad det är för hon vill inte att någon ska veta i förväg, men håll tummarna!


Mer om mina hjärtan

Som vanligt när man skrivit något gäller det inte längre. I helgen tyckte babyn att 02:40 var en utmärkt tid att leka lite. Så han bubblade och tjoade och hade sig. Men jag vägrade att ens tända lampan, bara suckade "Sov nu, tokunge" med jämna mellanrum och tillslut blev det faktiskt tyst borta i spjälsängen så... 1-0 mamma. Nästa natt likadan. Men i natt sov han bra igen, ville bara ha nappen en gång. Det där med nappen är lustigt. Min baby fattar inte nappen riktigt trots att jag försökt länge nu. Han vill inte ha den när han är vaken och inte när han sover, möjligtvis går det en kort stund precis när han ska somna sen hörs ett plopp när han spottar ut den. Jaja, bara han är nöjd.

Alla hjärtans dag idag. Min egna Valentin och jag har bott ihop i 14 år nu (?!). Redan när vi träffades sa vissa (Linus) att vi skulle antagligen bo ihop på ålderdomshemmet men jag var inte alls lika säker. Men efter 14 år kan jag nog inte tänka mig att bo med någon annan. Särskilt inte på ålderdomshemmet. Vet inte varför vi hänger ihop men jag antar att han stoppar mig när jag driver iväg för långt och att jag motar ut honom när han fastnar för länge i garaget. Eller nåt :-). Ikväll ska vi ta ut hela familjen, inkl bror, på middag på La Pizza (som bakar med olivolja!!!). Det blir TREVLIGT.

En till bild idag på Sigge som inte tänker sitta någonsin mer. Spana in gaddarna...


Mina hjärtan


Skrytinlägg om babyn

Måste bara skriva ett inlägg om världens mest underbara baby. Jag är så stolt och så glad över att få vara hans mamma. Han är så stor och duktig och rolig. Vid 4,5 månader kan Sigge sitta utan stöd korta stunder, han ålar på golvet, han gör pruttljud och härmar ljud och han har precis lärt sig vända sig från rygg till mage och tillbaka. Han har två tänder i underkäken och han drägglar floder varje dag. Han älskar musik och är smart nog att göra skillnad på bra och dålig musik. Vi lyssnar på Skattkammarskivan och när det kommer larviga låtar som Mugge bigge eller Vattensången protesterar han vilt men han försöker sjunga med i Mitt lilla barn, Nöjd och Styrman Karlsson.

Han busar. Det började för en månad sedan på skötbordet. Precis när man skulle fixa till blöjan fram lyfte han på rumpan så blöjan for av och så skrattade han gott. Idag när V gosade med honom låssades han pussas men istället bet han V i näsan och sen skrattade högt. Och V också. Så underbara barn! Skrattet är så smittande och varmt att det skulle kunna frosta av frysen med dörren stängd.

Nappflaskan tar han utan problem nu och äter med god aptit. Nu ska bara mamma bestämma sig för att lägga ner amningen... Och han är vaken på dagen och sover på natten. Varje morgon vaknar jag av joller och pruttljud från spjälsängen och kan inte låta bli att le. Fast klockan är sju.

För tillfället är han glad nästan hela dagarna men det är helt omöjligt att fånga ett leende med kameran. Men jag ska fortsätta försöka :-).

Vad vill jag med det här inlägget? Bara skryta lite. Jag vet att det måste kännas hårt när jag först får de två bästa barnen på jorden och sen en till men... så har jag alltid otur i spel också.


Långtråkig helg

Har precis sett kvällens avsnitt av Solsidan och precis så är det i mitt hem. Ja, med fjärrkontroller. Jag kan inte ens få igång TVn utan hjälp. Och se på film ensam är ett minne blott. Och när jag protesterade mot fem fjärrkontroller köpte J, på ivrig inrådan av min bror, en universalfjärrkontroll. Tyvärr kan vi inte använda den för varje gång TVn i vardagsrummet slås av, slås Ls TV på. Hoppas Sigge vill flytta in i eget rum snart så jag kan titta på TVn i sovrummet igen. En fjärrkontroll, sju kanaler :-).

Helger är rätt jobbiga. På vardagarna är Sigge mitt jobb och det är helt OK att bära honom hela dagarna. Men på helgerna har jag någon föreställning om att få lite avlösning men det har ingen annan. Och då blir jag sur. Samtidigt som jag förstår att det är mest praktiskt att J skjutsar och fixar med de större barnen eftersom jag ammar. Men ändå. Fast jag ska inte klaga, fick sovmorgon i morse. Sigge har lagt sig till med den trevliga vanan att somna 19 och sova till 07 nästa dag. Utan amningspaus. En vecka nu så håll tummarna att det håller. En sak som vi vill ha bort är blodet i blöjan. Varje dag sen i tisdags har det varit några droppar blod i dagens första och andra blöja. Så måste väl ringa familjeläkaren igen men jag VILL INTE. Blir ju bara idiotförklarad. Och kanske nytt urinprov men jag förstår inte vad det skulle hjälpa, uppenbarligen finns inte blodet I urinen utan kommer väl efter. Men nåt fel är det ju.

Idag tog Sigge flaskan och drack 100 ml. Sen blev han iofs arg och ville amma men ändå, enorm framgång. Tänkte fortsätta att försöka byta ut ett mål i taget så får vi se. Dubbelnougat here I come!


Jo då, en till.

Jaha. Tre allergiska barn. Ja, det är klart att jag visste det men ändå lite trist när man får det svart på vitt. Sigge gjorde pricktest idag och gav tydliga utslag på mjölk och ägg. Och eftersom jag äter mjölk och äggfritt och han ändå ser ut som han gör så misstänkte doktorn att det är fler allergier. Troligast vete, så han lämnade ett blodprov som vi får svar på nästa vecka. Vi fick också ersättning utskrivet, Althéra. Så nu kokar flaskorna på högvarv här. Men så blir jag velig. Ska jag verkligen sluta amma mitt sista barn? Och släpa på flaskor och pulver och sånt? Nu har han inte ätit på natten på några nätter och om han verkligen har slutat med det går det ju bra men... Fan. Men i mitt läge är det ju allt eller inget. Jag kan ju inte amma "lite" för då måste jag ändå hålla strikt diet och det är det inte värt. Och tänk om han faktiskt mår bättre med Althéra än med bröstmjölk? Han kanske helt slipper utslagen? Suck. jag vet inte. Men han ska få prova i eftermiddag iallafall.

Och V har blivit stor. Han har åkt stadsbuss alldeles själv, eller ja med en skolkompis, tvärs över stan. Han har köpt sms-biljett och gått av vid rätt hållplats. Min bebis. Och min mellanbebis har blivit en minifjortis som skriker och härjar. Men på kvällarna ber hon om ursäkt och säger att hon inte vet vad som händer och vill kramas så det går rätt bra ändå. Tja, bara att acceptera att tiden går och att det antagligen är dags att sluta amma minstingen också. Och färga över mina grå hår och låssas som det inte syns så tydligt hur tiden går.

(Althéra, visst låter det tjusigt? Då är det säkert äckligt. Ofta verkar stiliga namn maskera nåt som inte är så fint. Aurora till exempel. Men särskilt läkemedel. Om man äter Lyrica, Invega och Aurorix är man rätt illa däran...)


Studiedag

Igår kväll hade babyn ont i magen. Han skrek och hela hans lilla bebiskropp krampade och det kom stora tårar. Han somnade inte förrens efter nio (brukar vara godnatt vid sju) men sen sov han hela natten. Och idag har han nya stora eksem över kinderna och en hel del rivsår i ansiktet. Så. Choklad eller chilisås? V hade gjort chokladbollar igår (mjölkfria naturligtvis) och vi åt spagetti och köttfärssås till middag men det har gått bra förut. Ända skillnaden var att jag tog i lite chilisås för jag hade slut på tomatpuré. Vem vet.

Barnen är lediga idag, studiedag, så vi har det så mysigt. Nu är de stora ute och leker och babyn sover lite. Ska åka och handla sen. Börjar bli sugen på att plugga nåt men studera.nu är en sån rörig sida att jag gav upp nästan direkt. Hoppas arbetet med artikeln kommer igång snart. Är inte det minsta sugen på att börja jobba men något skulle jag vilja göra. Tänkte mig en liten distanskurs kanske men är sent ute för den här terminen.