Över

Man bakar och pysslar och städar och handlar i minst en månad, sen kommer en dag, eller egentligen några timmar av en dag, med firande och sen är det över. I år har jag semester alla mellandagar och det är jag mycket glad för. Julaftonen var bra som vanligt men tyvärr var Sigge inte på jättebra humör. Han spydde ner hela sängen när vi kom hem. Även L var lite dålig i magen på julaftonskvällen.

Juldagen tycker jag om. Av pappa fick jag en morgonrock som han hade sytt och av bror fick jag en fulladdad läsplatta så det blev mina bästisar i år. Jag läste hela Bubble i min morgonrock och har nu påbörjat Fallet Sigrid. Igår middag hos mor och far och igår kväll ny kaskadkräkning från Sigge. I natt blev maken dålig så nu väntar vi bara på nästa.

Skulle vilja handla så mycket på Desigual-rean men kontot är rätt länsat redan. Dessutom behöver barnen kläder så det får jag prioritera. Skulle vilja åka till kista galleria om bara j blir frisk. Eller se Sune på bio men måste hitta nån som vaktar lillfis. Ikväll ska de stora och jag äta chips och titta på tv och sen ska storebror hämtas från Gryta, om jag hittar dit.


Tredje advent

Det närmar sig jul. Vi skulle ha åkt till Tomteland i Mora i lördags men J vägrade köra när det hotades med snöoväder så vi fick stanna hemma. Gjorde inte så mycket. Vi åkte till Åsby istället och tittade på tomtar. Och vi fikade bland blommorna och köpte barnens älskade prinskorv. Och sen hade vi tid att göra sushi till middag och barnen fick korv och makaroner. Nu är det ju lyxigt med lördagskvällar när det faktiskt finns något att titta på. Så fort Sigge har somnat myser vi ihop oss i soffan framför Så mycket bättre, Downton Abbey och friday night dinner. Ja mot slutet brukar det bara vara J och jag kvar och igår tog vi varsitt glas rödvin. Bra med snöoväder ibland.

Idag har det varit lugnt. De stora har haft innebandymatcher och jag har bakat mer saffranslängder. Mina kära släktingar kom på adventsfika. Hann med några julklappar och en promenad med pulka och kälke också.

Sigge har börjat testa oss lite. Till middagen började han kladda med maten. Ingen affär av det. Sen råkade han kasta allt vattnet i glaset över sitt huvud och de stora barnen tjöt av skratt förståss. Då blev han ännu mer taggad och kastade sin sked på V. Då lyfte jag ut honom från köket. "Pappa! Pappa!" ropade han för då var jag inte snäll längre. Men det är svårt att bli arg på Sigge han är så himla charmig och blir glad så fort igen. Och om jag försöker låta arg tycker de stora att jag är för sträng...
Julklappstips

Precis som Linnea säljer jag mina ord idag, till Skyltmax. Men faktum är att jag försökte använda en av deras konkurrenter i våras när jag tänkte köpa en namnskylt i födelsedagspresent till en kollega. Men den kom aldrig. Så därför gör jag gärna lite reklam för Skyltmax som gör snygga namnskyltar till rimligt pris och faktiskt levererar dem. Varsågoda. Och jobbar man inte i vården eller någon annanstans där man måste skylta med sitt namn hela tiden så kan man kolla in deras dörrskyltar. Jag ska göra ett nytt försök att beställa den som jag aldrig fick i våras. Hon får den som julklapp istället.
 
I övrigt suger livet rejält just nu. Orkar inte ens skriva om det men jag (och L) blev omkullsparkade ordentligt igår. Jag kan faktiskt inte ens tänka på det. Har jag nämnt att jag hatar allergier?


Årets pepparkakshus

I år har V gjort ritningarna så det blev ett sexkantigt hus med platt tak. Inte helt lätt att hålla Sigge ur vägen när vi fixade ihop det men tillslut så... Sen hittade jag ett recept på ica.se på saffranslängd med vit choklad och det var klart bästa bakverket i år! Beroendeframkallande! Ska snart unna mig en liten bit och en kopp the och tycka lite synd om mig själv som inte får rida förren i februari igen. Men jag har inte deppat ihop totalt, är flexledig imorgon så får hänga med världens roligaste Sigge hela dagen. Och med L! Imorgon ska både Sigge och L till allergimottagningen för nya tester och kontroller.


Värre än KappAhl

Det är nåt som gnager. Jag ska försöka formulera det men har nog inte riktigt fått fast i vad det är. Men jag tar det från början. V och jag var på dotterns dansföreställning. Hela dansskolan var representerad, över 30 nummer visades och det höll på i flera timmar. Och jag var irriterad när det var slut. Först det uppenbara: Det är stötande med småflickor som poserar och viftar på sina små rumpor när låttexten handlar om Sexy ladys eller liknande. Men det här är djupare än så. ALLA flickor hade tights, kjolar, glitter, pluttinutt i 100 nyanser av skitfult. I en barngrupp med typ 4-åringar hade 20 flickebarn rosa tyll. En stackars pojke hade smugit sig med. Han fick ha gympabrallor och t-shirt. Han kanske ville ha tyll? Tror ni han blev tillfrågad? I grupper med äldre barn var det ibland så utmanande danser att jag hade velat ha en skämskudde.

MEN. Ååå vad stolt jag är över min älskade dotter som går käpprätt emot det samhälle vi försöker skapa. Jag har nog aldrig förstått hur stark hon är som inte låter sig påverkas, har nog tänkt att hon är som hon är men så enkelt är det inte. Hon gör ett statement. I bruna byxor och brorsans t-shirt dansade hon utan minsta rumpviftning och drog ändå massa applåder. Min tjej. Som inte äger ett rosa plagg (men har i år valt en lila jacka för hon tycker det är snyggt).

Jag är en rätt kass genusmamma. Sigge har mest blått och bilar. Men han gick till dagis i veckan som Pippi Långström komplett med pippilottor och han har dockor och dockvagnar som han leker med ibland. Men jag borde tänka mer. Han borde få vara barn och inte bara pojke. Jag ska bättra mig.

När dottern var i treårsåldern och hade storlek 92 var jag på KappAhl och letade kläder. I hennes storlek fanns en bh-topp med matchande trosa. Jag lämnade affären och har aldrig riktigt hämtat mig. Visst går jag in där ibland men det tar mig fortfarande emot att handla där, sju år senare. Får se om jag går på dansföreställning igen.